خمیر کاغذ چیست و چگونه تولید می‌شود؟

خمیر کاغذ و کاربردهای آن

خمیر کاغذ از مواد اولیه و اصلی برای ساخت انواع کاغذ است. در ابتدا باید چوب درختان در مراحلی مجزا و دقیق و با استفاده از انواع مدرن‌ترین تجهیزات به خمیر تبدیل شوند و در ادامه آن به شکل کاغذ در می‌آید. در این مقاله قرار است که در زمینه انواع خمیر، نحوه ساخت و انواع کاربردهای خمیرکاغذ اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم. تا انتها با ما همراه باشید.

خمیر کاغذ چیست؟

خمیر کاغذ به ماده‌ای اطلاق می‌شود که از انواع مواد اولیه از جمله چوب فرآوری شده، ساخته می‌شود و فرم و شکل کلی آن خمیری مانند است. همین خمیرکاغذ نیز خودش مبنای تولید انواع کاغذ قرار می‌گیرد. نام دیگر آن نیز پالپ است. بنابراین اگر جایی این کلمه را شنیدید منظور همان خمیرکاغذ و ماده اصلی ساخت انواع کاغذ است. تمام روند تولید خمیر کاغذ نیازمند منابع مالی، منابع طبیعی و تجهیزات فنی است که در ایران خوشبختانه از این پتانسل برخورداریم و تولیدهای قابل توجهی نیز در این زمینه دیده می‌شود.

انواع خمیرکاغذ کدامند؟

از مهم‌ترین انواع خمیرهایی که می‌توانیم در این بخش به آن‌ها اشاره کنیم، موارد زیر هستند:

  • خمیر کاغذ ساخته شده از چوب
  • خمیرکاغذ ساخته شده از گیاهان غیر چوبی مثل کاغذ باطله
  • شیمیایی
  • مکانیکی
  • نیمه شیمیایی
  • رنگ بری شده
  • نیمه رنگ بری شده
  • رنگ بری نشده
  • الیاف بلند
  • الیاف کوتاه

انواع خمیرهای کاغذ را به چه شکل می‌توان تشخیص داد؟

یکی از تکنیک‌هایی که متخصصین در این حوزه برای تشخیص‌های لازم در زمینه تعیین نوع خمیر کاغذ انجام می‌دهند، این است که از محلول‌های خاصی استفاده می‌کنند. این دسته از محلول‌ها به عنوان شناساگر معرفی می‌شوند و کارایی قابل توجهی دارند.

تهیه خمیرکاغذ به روش مکانیکی

در این تکنیک شاهد هستیم که چوب درختان مختلف قطع شده و در مراحلی باید در فرایند تولید خمیر کاغذ و در نهایت کاغذ قرار گیرد. چوب‌هایی که برای کارخانه فرستاده می‌شوند در یک مرحله به شکل کاملا ریز و خرد شده در می‌آیند و در نهایت این ریز ریزهای چوب باید با آب داغ به خمیر تبدیل گردند. در مرحله بعدی باید این خمیر تهیه شده به طور کامل از دستگاه‌هایی عبور کند که  آب آن گرفته شود. سپس از غلطک‌هایی عبور خواهد کرد که به شکل مسطح و کاغذ فرم بگیرد. در این مرحله کاغذ‌ها به تولید اولیه رسیدند اما باید ضخامت آن‌ها نیز مورد بررسی قرار گیرد تا یکنواخت باشد. ماده و خمیری که در این تکنیک تولید می‌شود زرد رنگ است و مقاومت آن در برابر نور بسیار پایین ارزیابی می‌شود. در روش مکانیکی نیروی اصلی تولید خمیرکاغذ، انواع آسیاب‌ها هستند که به ساخت خمیرکاغذ کمک می‌کنند.

تهیه خمیرکاغذ با تکنیک شیمیایی

در این روش تهیه خمیرکاغذ از انواع مواد شیمیایی از جمله سود و سولفات استفاده می‌شود. این مواد شیمیایی کمک می‌کنند که بافت چوب یا سایر انواع مواد اولیه برای تهیه خمیر کاغذ به شکل خمیر در بیاید.

تهیه خمیرکاغذ با روش شیمیایی بهتر است یا مکانیکی؟

علیرغم این که تکنیک شیمیایی بیش از سایر تکنیک‌ها از جمله مکانیکی انجام می‌شود اما هیچ کدام از این تکنیک‌ها بر دیگری ارجحیت ندارد. زیرا که هر کدام از آن‌ها کاربرد‌ها و شرایط مخصوص به خود را دارد و مزایایی نیز در پی خواهد داشت. در نتیجه در هر شرایطی هر یک از این تکنیک‌ها که با شرایط اقتصادی، منابع طبیعی، مواد اولیه و نیز تجهیزات در دسترس همخوان‌تر باشد آن تکنیک به کار گرفته می‌شود. اما باید گفت که خمیر کاغذی که در نتیجه ی تکنیک مکانیکی تولید می‌شود از مقاومت کمتری برخوردار است.

انواع مواد اولیه برای ساخت خمیرکاغذ

از مهم‌‌ترین موادی که در روند تولید خمیرکاغذ به کار گرفته می‌شوند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • چوب درختان
  • کاه
  • کلش یکسری از گیاهانی همچون برنج و نیشکر و گندم
  • کاغذ باطله

استفاده از کاغذ باطله در تولید خمیرکاغذ

کاغذ باطله یکی از بهترین گزینه‌ها به عنوان مواد اولیه تولید خمیرکاغذ است. زیرا که از جهت زیست محیطی ارزش زیادی دارد و بازیافت آن‌ها مانعی در مسیر آسیب به محیط زیست خواهد بود. در بسیاری از کشورهای توسعه یافته این تکنیک نیز به کار گرفته می‌شود. بسیاری از کاغذ‌های باطله با روش‌های مختلفی به کار گرفته می‌شود و درنهایت طی مراحل مختلف تبدیل به خمیرکاغذ خواهند شد. با خمیر کاغذ تولید شده نیز در نهایت به تولید کاغذ یا سایر محصولات می‌پردازند. لازم به ذکر است که این تکنیک و این ماده اولیه از سایر مواد اولیه به صرفه‌تر و راحت‌تر است.

خواندنی: ضایعات کارتن و تمامی فواید آن برای تولیدات بازیافتی

انواع کاربردهای خمیرکاغذ

خمیر کاغذ در بخش‌های مختلف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد که سبب می‌شود محصولات مختلفی از جمله کاغذ، مقوا و کارتن‌های لایه دار با گرماژ مختلف تولید گردد. البته باید در نظر داشته باشید که انواع مختلفی از خمیرکاغذ داریم که هر نوع آن بر حسب ویژگی‌هایی که دارد در یک بخش صنعتی کاربرد خواهند داشت. از جمله :

  • کیفیت کلی خمیرکاغذ
  • نوع الیافت آن ( الیاف کوتاه بودن یا الیاف بلند بودن)
  • میزان روشنایی خمیرکاغذ

تمامی این موارد سبب می‌شود که در یک حوزه تولیدی و صنعتی این دسته از خمیر‌های کاغذ به کار گرفته شوند.

خمیرکاغذ چگونه سفید می‌شود؟

همانطور که گفته شد خمیرکاغذ در مرحله تولید سفید نیست زیرا که ماده اولیه برای ساخت خمیر کاغذ، رنگی است. بنابراین در یکی از مرحل فرایند تبدیل، سفید می‌شود. سفید کردن آن جزء مراحل پیچیده تولید کاغذ است. زیرا که در چند مرحله از انواع مواد شیمیایی استفاده می‌شود و از این مواد برای تغییر رنگ بهره‌مند می‌شوند. از جمله مواد شیمیایی‌ای که در این زمینه به کار گرفته می‌شوند می‌توان به کلر مایع، قلیاها، سدیم هیپوکلریت و دی اکسی کلر اشاره کرد.

خاتمه

در این مقاله بسیاری از انواع خمیرکاغذ را به شما معرفی کردیم و توضیحاتی ابتدایی را در خصوص هر کدام از آن‌ها آوردیم. برای سوالات بیشتر و رفع ابهامات خودتان می‌توانید در زیر همین مقاله آن‌ها را با ما به اشتراک بگذارید. زیرا که در اسرع وقت به تمامی سوالات و ابهامات میپردازیم.

شرکت ورق کارتن یکی از بهترین تولید کنندگان کارتن های لایه دار مقوایی با گردهم آوری متخصصین مجرب و به کارگیری ماشین آلات و دستگاه های اتوماتیک در تلاش است تا بازار کارتن ایران را بی نیاز کند.

3.2/5 - (6 امتیاز)
دسته بندی: کاغذ برچسب ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *