کارتن فلکسویی چیست؟ آیا فرآیندِ چاپ یکسانی با کارتن های افستی دارد؟

کارتن فلکسویی

کارتن فلکسویی به کارتنی گفته می‌شود که طی فرآیندی به نام چاپ فلکسو تولید می‌شود. این کارتن تا حد زیادی فرآیند چاپ یکسانی با کارتن‌های چاپ شده توسط دستگاه‌های چاپ افست دارد، ولی در مراحل تولید این کارتن برخلاف چاپ افست، به جای زینک از کلیشه‌های انعطاف پذیر که جنس آنها ژلاتین برجسته می‌باشد، استفاده می‌شود. اما چرا؟

تا انتهای این محتوا با ما همراه باشید تا با این کارتن و فرآیند چاپ اسرار آمیز اش آشنا شوید.

معیار های دسته بندی کارتن‌ها

کارتن‌ها بر اساس شیوه‌ی چاپی مخصوص به خود، از یکدیگر متمایز می‌شوند. برخی از کارتن ها و جعبه های بسته بندی با تکنیک های چاپی مانند: چاپ افست، چاپ دیجیتال و چاپ سیلک تولید می‌شوند، اما کارتن فلکسویی به دلیل هزینه‌ی کم در تولید و سرعت بالای فرآیند چاپی اش، در حال حاضر سرو صدای زیادی در صنعت کارتن سازی به وجود آورده است.

موارد استفاده از چاپ فلکسو در تولید کارتن‌ها

اگر نگاهی به پک کالاهای اطراف خود بیاندازید، متوجه خواهید شد که این کارتن‌ها همگی فلکسویی هستند. امروزه از استاندارد‌های جدیدی برای تولید کارتن‌های فلکسویی با استفاده از ورق‌های سه لایه و پنج لایه استفاده می‌شود. که همین عامل باعث شده این کارتن‌ها در صنایع گسترده‌ای به عنوان مثال: صنعت میوه و خشکبار، الکترونیک، لوازم خانگی و غیره کاربرد داشته باشند.

مرتبط بخوانید: انواع کارتن لایه دار را یکجا بشناسید

فرآیند چاپ کارتن فلکسویی چگونه انجام می‌شود؟

کارتن فلکسویی بعد از مشخص شدن ابعاد، تعداد لایه‌ها، ترکیبات و وزن کالایی که قرار است آنرا حمل و نگهداری کند، برای تولید، برش می‌خورد. در همین حین نوبتِ انتخاب یک طرح چاپی است که این مرحله تاثیر بسیار زیادی در برندینگ و بازاریابی کسب و  کار‌ها دارد. چرا که تولید این کارتن ها انتخاب خوبی برای جذبِ آن دسته از مشتریانی می‌باشد که به دنبال کارتنی با کیفیت چاپ بالا و با دوام هستند تا بتواند برای مدت طولانی بدون آنکه آسیبی ببیند یا کیفیتش را از دست بدهد، کالاهایشان را حمل و کیفیت چاپ‌اش بدون تغییر باقی بماند.

با تایید شدن طرح نهایی، کارتن فلکسویی برای فرآیند چاپ آماده و غلتک‌های روی دستگاه و پشتِ کلیشه‌ها شروع به حرکت می کنند. بعد از رنگی شدن کلیشه‌ها و با یک حرکت دورانی ( دایره ای) از پیش تعیین شده، فرآیند چاپ روی ورق کارتن تکمیل می‌شود. یکی از اصلی ترین معیار‌هایی که باعث شده بیشتر تولید کنندگان کالا‌های مختلف از بین چندین شیوه چاپ، فلکسو را انتخاب کنند، سرعت بالای خشک شدن جوهر آن است که در کوتاه‌ترین زمان، امکان استفاده از کارتن ها را برای سفارش دهندگان فراهم می‌نماید. در اغلب موارد کارتن مادرِ کالاهای مختلف با شیوه چاپ فلکسو تولید می‌شود.

چاپ فلکسو در یک نگاه!

از قدیم تا به امروز برای چاپِ طرح و نوشته‌های مختلف‌ بر روی محصولات، از روش های متنوعی استفاده می‌شد، که هر کدام شیوه چاپی مخصوص به خودشان را داشتند. به مرور و با پیشرفت دستگاه و شیوه‌های چاپی، در سال 1920، فلکسو یا فلکسوگرافی که در کلمه به معنای انعطاف پذیر است، وارد صنعت بزرگ جعبه سازی گردید. در این روش می توان با به کارگیری یک دستگاه دیجیتال که قابلیت برنامه دهی دارد، روند چاپ را برروی بستر های مختلفی مانند: کارتن، کاغذ، پلاستیک، سلفون و…… انجام داد.

بهترین دستگاه فلکسو‌ برای انجام فرآیند چاپ برروی کارتن فلکسویی

  • دستگاه چاپ فلکسو با ساختار عمودی: این دستگاه جزء اولین دستگاه‌های چاپ فلکسویی می‌باشد که به بازار ارائه شد. از این دستگاه به دلیل قدرت کنترل انطباق رنگیِ بسیار سخت، بیشتر برای چاپ سطوح رول شده‌ی ضخیم و در زمانی که کنترل انطباق رنگ طرح یا نوشته‌ها اهمیت ندارد، استفاده می‌شود.
  • دستگاه چاپ فلکسو با ساختار افقی: همانطور که از نام این دستگاه مشخص است، سیلندرِ چاپ در سیستم‌های فلکسو به صورت ایستاده و هر رنگ یک سیلندر چاپی جداگانه دارد. معمولاً از این دستگاه برای چاپ کارتن های فوری استفاده می‌شود.
  • دستگاه سیلندر مرکزی: این دستگاه علاوه بر اینکه سرعت بسیار بالایی یعنی 900 متر بر دقیقه دارد، دارای یک روش مستقیم چاپی است که می تواند طرح و نوشته‌های مد نظر مشتریان را مستقیماً از سیلندر به بستر چاپیِ مورد نظر منتقل نماید.

با بررسی هر سه دستگاه، می‌توان نتیجه گرفت که چاپ کارتن فلکسویی با دستگاه سیلندر مرکزی بسیار قابل اطمینان تر و با کیفیت تر است و حتی با این دستگاه بدون نگرانی می توان بر روی سطوح نازک تر از کارتن، مانند پلاستیک نیز فرآیند چاپی انجام داد.

تفاوت کارتن فلکسویی با افستی

اگر به کارتن‌های تولید شده با هر دو روش چاپی دقت کرده باشید، متوجه نظم طیف رنگ‌ها، در کارتن‌های چاپ شده با فرآیند افست خواهید شد. درحالی که ممکن است با چاپ فلکسو، گاهی با مساله پخش رنگ مواجه شوید!

اما، چاپ فلکسو انواع بیشتری از جوهر‌ها مانند: جوهر روغنی و UV را پیشتیبانی می‌کند و نسبت به چاپ افست ارزان تر است. البته، انتخاب هر یک از این روش ها به عنوان یک تکنیک چاپی بهتر، اشتباه است، چرا که هرکدام با مزایای قابل توجهی همراه اند و دارای نکاتِ مثبتی برای انواع خاصی از کارتن‌ها می‌باشند.

قیمت چاپ کارتن فلکسویی

قیمتِ اجرای فرآیند چاپ فلکسو برروی کارتن‌ها بر اساس: رنگ های مورد نظر، میزان چاپ، ابعاد کلیشه آن محاسبه می‌شود.

هنگام انتخاب رنگ، به این نکته توجه داشته باشید که جوهرِ چاپ فلکسویی همیشه برروی یک سطح قهوه ای یا سفید ظاهر می شود، بنابراین یک رنگ مناسب برای کارتن مد نظر خود انتخاب کنید. همچنین، هرچه کارتن سفارشی شما کوچک‌تر باشد، برای چاپ آن به کلیشه‌های چاپ کوچک‌تر، ضخامت لایه ورق کمتر و گرماژ پایین‌تری نیاز است و در نتیجه هزینه نهایی چاپ کمتر خواهد شد.

جمع بندی

در این محتوا سعی کردیم علاوه بر مقایسه کارتن‌های فلکسویی با دیگر کارتن‌های تولید شده مانند چاپ افست، شما را با مزایای این فرآیند چاپی آشنا کنیم. از آنجایی که نقاط مثبت این کارتن‌ها سبب گردیده تا برای بسته بندی محصولات و کالاهای مختلفی، راه حل مقرون به صرفه و با دوامی باشند، شما تولید کننده عزیز، در خصوص سفارش و خرید کارتن‌ فلکسویی مد نظر خود می‌توانید با کارشناسان ما از قسمت تماس با ما در ارتباط و از امکاناتی همچون مشاوره‌ی رایگان بهره مند شوید.

3/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *