چاپ گراور علیرغم این که سابقه طولانی در صنعت چاپ دارد اما در تمام دوران به کارگیری این تکنیک شاهد بودهایم که حیطه کاربرد آن متفاوت شده است. در واقع در ابتدا این تکنیک چاپی در حوزه چاپ انواع روزنامهها و مجلات مختلف، کارایی زیادی داشت. اما بعد از گذشت سالها و به واسطه یکسری علل که در ادامه به آن میپردازیم کاربردهای آن متفاوت گشت.
مروری بر تاریخچه چاپ گراور
این تکنیک چاپی که با دستگاه خاصی انجام میشود در ابتدای مسیر به کارگیری مهمترین روش برای دفترهای چاپ روزنامه بود. در عصر مدرن و با نفوذ فضاهای مجازی و شبکههای اجتماعی که باعث کمرنگ شدن چاپ روزنامه و کاهش تیراژها گردید، باعث شد این تکنیک چاپی وارد مسیر جدیدی شود. صنعت تولید بسته بندی از جمله حوزه هایی است که گراور به آنجا نفوذ کرده و قابلیتهای خود را به اثبات رسانده است.
کشور چین مهد تولد تکنیک چاپی گراور است که بعدها از همین نقطه جغرافیایی به سایر کشورها صادر گردید. اکنون در بسیاری از کشورها از این تکنیک چاپی بهره میبرند و تولیدات چاپی قابل توجهی نیز دارند.
نام های دیگر چاپ گراور: چاپ هلیوگراور، چاپ گراوور، روتوگراور و چاپ گود
سیستم چاپ گراور
در این تکنیک جوهرها از مخزنهایی که در دستگاه آن تعبیه شده است از مسیرهای مخصوص حرکت کرده و در نهایت برای چاپ روی کاغذ آماده میشوند.
سیلندرهایی که روی این دستگاه چاپی وجود دارد، مسیر حرکت جوهرها را تعیین کرده تا در نهایت به میزان کافی روی کاغذها چاپ شوند. جوهرها در هنگام انتقال به محل چاپ به مقدار کافی خواهند رسید و فشاری که از سمت سیلندرها وارد خواهد شد چاپ را امکان پذیر می کند.
از دیگر ویژگیهای آن میتوان به گود بودن چاپ اشاره داشت. برای مثال شما در افست مشاهده میکنید که چاپ ها به شکل برجسته است اما در گراور چاپ گود اتفاق میافتد.
مراحل چاپی:
آغشته شدن بخش گود سیلندرها به جوهر داخل مخزن⇐ کاهش میزان جوهرها به کمک تیغ فلزی دستگاه⇐ فشار سطحی روی کاغذ برای چاپ رنگ و طرح
چاپ گراور در چه حوزههایی کاربرد دارد؟
از مهمترین کاربردهایی که میتوانیم برای این تکنیک چاپی برشمریم، موارد زیر هستند:
- تولید ورقههای مبلمان
- قاب
- کاغذهای دیواری
- تولید کاغذهای بسته بندی
- انتشارات، روزنامهها، مجلات، کارت پستالها
- بسته بندیهای مواد غذایی
رقابت بین فلکسو و چاپ گراور
چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی از جمله تکنیکهایی است که همچون چاپ گراور در صنعت تولید انواع بسته بندیها به کار گرفته میشود. اما موضوعی که بین این دو وجود دارد، پیروزی همیشگی فلکسو در برابر چاپ گراور در یک رقابت بود. واقعیت این است که در صنعت چاپ بسته بندی همواره شرکت های چاپ و تولید بسته بندی اقبال بیشتری به فلکسویی نشان دادهاند. این اقبال و توجه بیشتر نیز به واسطه این است که تکنیکی کم هزینهتر نسبت به چاپ گراور میباشد.
اما در سالهای اخیر شاهد هستیم که چاپ گراور نیز توانسته جایگاه مناسبی برای خود پیدا کند و تعداد زیادی از تولیدکنندگان نیز نسبت به آن توجه نشان دهند.
مزایای آن
این تکنیک چاپی نیز به جهت تکنولوژی مورد استفاده در آن دارای مزایایی است، از جمله:
- کیفیت بالای چاپ
- وضوع بالای تصاویر
- دوام طولانی دستگاه
- بهترین گزینه برای چاپ در تیراژ بالا
- سرعت بالا چاپ
- مقرون به صرفه ( به شرطی که تیراژ کار زیاد باشد )
چاپ گراوور چه معایب و نقطه ضعف هایی دارد؟
این تکنیک چاپی به دلیل این که پرهزینه و گران است تا حدودی مورد استفاده قرار نمیگیرد. در واقع گران بودن آن را نقطه ضعف آن دانستهاند. از سوی دیگر نیز تغییراتی که روی سیلندرهای این دستگاه ایجاد میکنند، نیز بسیار هزینهبردار است.
پرهزینه بودن یکی از معایب شاخص این روش چاپی است که باعث میشود در بازه محدودتری مورد توجه قرار گیرد. خصوصا زمانی که شیوه چاپ دیگری وجود دارد که میتواند جایگزین آن باشد.
خواندنی: کارتن سازی و آشنایی با مواد اولیه و ماشین آلات مورد نیاز
خاتمه
در این مقاله تلاش کردیم که یکی از تکنیکهای چاپی که در دوره مدرن توانسته در صنعت چاپ و بسته بندی موفق عمل کند را به شما معرفی کنیم. همانطور که میدانید تکنیکهای چاپ متعدد است و در نهایت نوع چاپ، حیطه چاپ و نوع محصولات مد نظر تعیین خواهد کرد که کدام تکنیک چاپی بهتر عمل میکنند. بنابراین بین تکنیکهای چاپی برتریای وجود ندارد و هر کدام با محدودیتها و مزایای مخصوص به خود میتوانند نیاز تولیدکنندگان را بر طرف کنند.