فلوت و لاینر کارتن چیست و علت نیاز آنها در کارتنلایه دار، از پرتکرارترین سوالاتی است که از افراد مختلفی در صنعت کارتن سازی شنیده میشود. به همین دلیل تصمیم گرفتیم که در این زمینه مقالهای اختصاصی تدارک ببینیم. در ادامه و در بخشهای مجزا به طرح مباحثی تخصصی اما به بیانی روان میپردازیم. با ما همراه باشید.
فلوت و لاینر کارتن چیست؟
همانطور که میدانید کارتن یا ورق یا رول کارتن از لایه های مختلفی تشکیل شده است. این لایه ها در شکل ظاهری تفاوت های جزیی دارند. برای مثال یک لایه آن موج دار و کنگره ای است و لایه دوم مسطح و صاف است. لایه ها در روند تولید ورق کارتن، به شکل یکی درمیان قرار داده میشوند.
کاغذ فلوت ( Flute paper ) به لایه ای گفته میشود که موجی شکل است و کنگره های متعددی دارد. تعداد کنگرهها در انواع فلوت کاهش یا افزایش خواهد داشت. به همین دلیل به اصطلاح گفته میشود تعداد گام ها، نوع فلوت را تعیین میکنند. برای تشخیص نوع فلوت از علائم اختصاصی از جمله A,B,C,D,E,F کمک میگیرند.
لاینر ( liner paper ) به لایه ی صاف و بدون موج در ورق یا رولکارتن میگویند. لاینرها در بخش های بیرونی یک ورق کارتن استفاده میشود. به همین دلیل بیشتر برای لمینت شدن جعبه کارتنی و مقوایی فراهم میشود. فلوت و لاینر کارتن، عضوی جدا ناپذیر از کارتنلایه دار هستند.
ویژگیها و کاربردهای کاغذ فلوت یا فلوتینگ
این کاغذ به دلیل ساختار و ترکیباتی که دارد باعث افزایش استحکام و مقاومت انواع کارتن از جمله کارتن سینگل فیس میشود. میزان ضخامت آن نیز براساس عدد گرماژ آن متفاوت است.
فلوتها علاوه بر این که در روند تولید انواع ورق های کارتنی کاربرد دارند، در بخشهای دیگر صنعتی و غیر صنعتی نیز به کار گرفته میشوند برای مثال از انواع فلوت برای بسته بندی و پرکردن فضای خالی انواع جعبه های کارتنی و مقوایی استفاده میشود. برای مثال تصور کنید که محصولی داخل یک جعبه قرار داده شده است. در چنین شرایطی برای این که محصول در داخل کارتن جابهجا نشود یا به اصطلاح بازی نکند، میتوانند از فلوت ها در اطراف آن استفاده کنند. به همین دلیل مانع برخورد محصولات بسته بندی شده به یکدیگر و حرکت آنها میشود. به نوعی جایگزین خوبی برای محافظت از کالا میباشد.
موج دار بودن مقوا فلوتینگ باعث میشود که استحکام جعبههای کارتنی افزایش پیدا کند. در نتیجه خاصیت ضربه گیری پیدا خواهد کرد. در صورتی که در داخل جعبه بسته بندی، محصولی قرار داده شود، میتوان گفت که در هنگام حمل ونقل امنیت بالایی خواهند داشت.
ویژگیهای این کاغذ به طور خلاصه:
- موج دار بودن یا کنگره دار بودن آن
- ضخامت بالا در جهت افزایش استحکام ورق های کارتنی
- استحکام بالا در مقابل ضربه، آسیب
- نفوذ ناپذیری در برابر رطوبت و آب
گرماژ کاغذ فلوتینگ
کاغذ فلوت در گرماژ های مختلف تولید شده و امکان به کارگیری در روند تولید انواع صنایع دستی نیز برای آن ها وجود دارد. به همین دلیل است که گستره استفاده از این نوع کاغذ بسیار وسیع است و در بخشهای مختلف قابلیت استفاده دارد.
حداقل گرماژ این نوع کاغذ 80 گرم در هر متر مربع و حداکثر آن 200 گرم در همین ابعاد است. به همین دلیل میزان ضخامت و گرماژ آن در تولید انواع ورق های کارتنی مورد توجه قرار خواهد گرفت و استحکام و ضخامت ورق های کارتنی را نیز تعیین خواهد کرد.
به میزانی که گرماژ آن زیاد باشد، طبیعی است که میزان ضخامت، استحکام و مقاومت ورق های کارتنی را نیز افزایش خواهد داد.
فلوت ها از چه چیزی تولید میشوند؟
به طور کلی به دلیل اینکه فلوت در لایههای وسطی یا میانی کارتن استفاده میشود برای تولید آن از مواد بازیافتی کمک میگیرند. مواد بازیافتی و ضایعات کارتن مثل کاغذ یا مقوا یا الیافت دست دوم، عمده مواد اولیهای هستند که در تولید فلوت ها کاربرد دارند.
از دیگر مواد اولیه ای که برای تولید انواع فلوتها کاربرد دارند، میتوان به ضایعات کشاورزی از جمله نیشکر و خمیر چوب اشاره کرد.
تولید فلوت ها از مواد اولیه بازیافتی باعث میشود که تا حد زیادی استفاده از منابع طبیعی مثل درخت و خمیر کاغذ از چوب تازه کاهش پیدا کند. در نتیجه شاهد کاهش تخریب محیط زیست خواهیم بود.
انواع فلوت
تفاوت بین انواع فلوت ها به تعداد کنگره ها در یک متر تعیین میشود. فلوت A کمترین میزان تعداد کنگرهها را دارد اما فلوت F بیشترین تعداد کنگره ها یا همان گام ها را در خود دارد.
ویژگیهای کلی انواع فلوت
در این بخش هر نوع فلوت کارتن را به صورت مجزا بررسی میکنیم:
فلوت A
یکی از مقاومترین فلوت هایی که برای تولید کارتن های بسته بندی کالاهای سنگین و شکننده استفاده میشود این فلوت است. دندانه هایی که این فلوت دارد دارای ارتفاعی بین 4.5 تا 5 میلی متر است و تعداد کنگره هایی که در هر متر استفاده میشود چیزی حدود 100 تا 120 عدد است.
فلوت B
ارتفاع دندانههایی که در این فلوت استفاده میشود چیزی حدود 2.9 تا 2.1 میلی متر بوده و تعداد کنگره های آن در هر متر 150-125 عدد است.
فلوت C
حدودا 70-60 درصد ورق هایی که به عنوان بسته بندی کارتنی تولید میشوند دارای فلوت C هستند. این فلوت اگر برای کارتن دو لایه استفاده شود تا وزن حدود 10 کیلوگرم را تحمل میکند. تعداد کنگره های استفاده شده در آن، بین 145-120 عدد در هر متر می باشد که بلندای آنان به 3.7 میلی متر میرسد.
فلوت E
فلوت e نیز برای شیت کارتن و هم چنین رول آن به یک اندازه کاربرد دارد. شیت های e فلوت برای جعبه های پیتزا مورد استفاده قرار میگیرند. هم چنین برای رول بستر مرغداری نیز کاربرد دارد.
فلوت F
این فلوت نسبت به سایر فلوت ها کاربرد کمتری دارد. ارتفاع کنگره هایی که در این فلوت به کار رفته حدود 0.8 میلی متر بوه و تعداد آن در هر متر تقریبا 120 عدد است.
نیاز اصلی برای تولید انواع فلوت و لاینر
براساس ماهیت کلی و ویژگی هایی که فلوتها و لاینر ها دارند باید گفت این محصولات تولیدی در شرکت های ورق کارتن سازی، کم هزینهترین محصولاتی هستند که میتوانند، در بخش های مختلف کاربرد داشته باشند. به همین دلیل، منطقی است که در شرکتهای ورق سازی در زمینه تولید آن سرمایه گذاری شود تا نیازهای انواع شرکت کارتن سازی نیز تامین گردد.
بیشتر بدانید: پیش بینی قیمت روز کارتن نو با بهروزرسانی ماهانه
کشورهای تولید کننده کاغذ فلوتینگ
از مهمترین کشورهایی که در زمینه تولید فلوت و لاینر فعالیتهای جدی و گستردهای انجام میدهند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اروپای غربی
- ژاپن
- آمریکای شمالی
- ایران
کشورمان نیز در زمینه تولید انواع کاغذ فلوتینگ با کیفیت، تولیداتی با حجم قابل توجه انجام میدهد. ایران علاوه بر این که بخش مهمی از مواد اولیه شرکت های ورق سازی داخلی را تامین میکند، به سایر کشور های همسایه نیز صادرات این کاغذ را انجام میدهد.
خاتمه
در این مقاله تلاش مان بر این بود که بتوانیم عمده اطلاعاتی که در زمینه فلوت و لاینر کارتن وجود دارد را در اختیارتان قرار دهیم. علاوه بر آن با روشن ساختن انواع کاربردهای لاینر فلوت و علت نیاز آن در صنایع مختلف را نیز شرح دادیم.
در صورت نیاز میتواتید با مشاورین ما در شرکت ورق کارتن تماس بگیرید و راهنمایی های ابتدایی را دریافت کنید. شرکت ورق کارتن در صدد است که تولیداتی گسترده داشته باشد تا صنعت کارتن ایران را از واردات آن بینیاز سازد.